Radionica za roditelje : “Duhovnost djeteta” – 12.03.2016.

18/03/2016 Nema komentara Marija Mamic

Ovu radionicu smo započeli kratkom molitvom što je i skladno s obzirom na temu.

Cilj radionice bio je podsvijesti si važnost duhovnosti prvenstveno djeteta ali i bilo kojeg pojedinca.

Sestra Gracijana koja je predvodila susret podijelila je s nama svoje svjedočanstvo još iz mladosti opisujući svoj vlastiti put od dana kada nije doživljavala molitvu kao prioritet do otkrivanja njezine veličine i ljepote, te samog i opredjeljenja svog životnog poziva. Potaknuti time većina je iskoristila trenutke prepričati vlastita iskustva vezana za njihov hod u duhovnosti.

Dijeljenjem vlastitih intimnih proživljavanja svima je međusobno rastao poticaj na još veće zauzimanje oko duhovnosti. Dijelili smo pitanje kako bi bilo najbolje pristupiti djetetu u pogledu duhovnog razvoja, te je tu većina roditelja dijelila svoje vlastito iskustvo u svojem pristupu prema svojoj djeci. Zajedno smo se svi složili da je pristup djetetu od temeljne važnosti po tom pitanju, te je i uz maksimalnu dobru namjeru vrlo lako moguć i veliki kontra-efekt ako pristup djetetu nije skladan. Najveći naglasak je bio da se dijete osijeća slobodno tj. ne prisiljeno mijenjat u duhovnom smislu, te da je najbolji način za ostvarit uspjeh u tom pogledu primjer vlastitog života, puno više od mnogih poticaja i prisila.

Poticaji bi naravno ipak trebali biti prisutni, te smo međusobno odgovarali na pitanja koja djecu muče u razumijevanju vjerskih istina, kako bi rasli u znanju najboljeg pristupa djetetu u takvim razgovorima i mogli davati najbolje odgovore u trenucima njihovih vjerskih pitanja.

Kao mozaik našeg susreta a i ohrabrenje za daljnji hod u duhovnosti, sestra Gracijana svima nam je dala ovaj kratki poticajni tekst:

Uklonit ću svaki kamen

s tvojega puta,

dijete moje,

da se ne spotakneš

i da se ne ozlijediš

kada padneš;

svojim ću rukama popločiti tvoje putove

namjeriš li se kada

na neki kamen,

vjeruj mi,

on nije ostavljen da ti naudi;

htio bih da se uspneš njime

da ti više svijetla pokažem.

                                                S.Lice

Tomislav Žuljić


Komentiraj

Email nece biti prikazan.