Kronike sestre Gracijane

30/10/2015 Nema komentara Marija Mamic

Javljam se iz jednog listopadskog dana – pri kraju mjeseca. Imenom i garderobom jasno sam smještena u jedan specifični okvir, pa ću par riječi „iz tog okvira“.

Naime, listopad je mjesec posebno posvećen Mariji, onoj koja je Boga rodila. A rado bih vas voljela potaknuti na razmišljanje, makar neko malecko od koje minute, o Mariji.
I po zapisima u Bibliji njen je život bogat snažnim sadržajima. Ostajem u tišini Nazareta s Marijom prateći događaj koji zapisa sveti Luka:

U ono vrijeme posla Bog anđela Gabrijela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: “Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!” Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: “Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.” Nato će Marija anđelu: “Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?” Anđeo joj odgovori: “Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će ti i čedo biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!” Nato Marija reče: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!” I anđeo otiđe od nje. (Lk 1,26-38)

Nebeski glasnik dođe k Mariji… Ona se smete… I pita: Kako će to biti? – važno je prepoznati da Marija surađuje, razmišlja, pita… I od nas se traži (NEBO TRAŽI!!!) suradnja, razmišljanje, pitanje jer možda nije sve jasno… I Marija reče: Evo službenice Gospodnje!

Ako itko, onda nam je Marija uzor, poziv i pomoć – da možemo slijediti Kristove stope, živjeti Njegov život!

Nazaret je u Biblijskom smislu – svakodnevica, običnost života. Kakav je mogao biti Marijin Nazaret? Posluživanje u krugu (svete) obitelji, sigurno je radila sve što radi jedna mama… Smijemo zastati: Kako je Marija pripremala ručak? Postavljala stol? A smijemo i razmišljati: Kako je Marija hodala po Nazaretskim putovima, kako je susretala ljude? Ili: Kako bi Marija živjela ovaj moj život danas? Kao ja?! Ili?

Lijepo je pjevušiti pjesmu: Kao Marija da te ljubim…

Pokušajmo popratiti mišlju – pa i životom, tekst pjesme, da bismo „pjevali životom“.

Je li moguće? Mislim da jest.

Pozdrav uz obećanje: sve ću vas „nanizati“ na zrnca krunice!!!


Komentiraj

Email nece biti prikazan.